Raportti Ähtärin Yrittäjäpäiviltä 2023

19.12.2023

Tuurin kauppakylä ja Ähtärin matkailubisnes 
Yritysperheen käyntikohteina 

Yritysperheen Yrittäjäpäivillä 1.-3.9.2023 tutustuttiin kahteen suorastaan käsitteinä tuttuihin kohteisiin Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomen ja Hämeen rajoilla. Tuurin kauppakylän ja Ähtärin eläinpuiston synty sekä ilmiömäinen kehittyminen matkailubisneksen kiintotähdiksi on tapahtunut käytännössä vajaan puolen vuosisadan aikana.

Yritysperheen vajaan kolmenkymmenen hengen joukon majoituspaikaksi valikoitui Hotelli Mesikämmen Ähtärissä syystä, että muun muassa valtakunnallinen rekkakuskien kokoontumisen takia Keskisen kyläkaupan Hotelli Onnentähdestä ei enää alkukesällä löytynyt riittävästi huoneita ennakkovaraukseen.

Perjantaina 1. syyskuuta kello 14 Yritysperheen matkalaiset aloittivat viikonloppuretkensä ajamalla suoraan Keskisen Kyläkaupalle. Hotelli Onnentähden keltaisen hotellisiiven isossa auditoriossa hotellinjohtaja Sirpa Leinonen esitteli vieraille tyylikkäästi kyläkaupan tai Veljeksen Keskisen historian alkaen nykyisen toimitusjohtajan isoisopapasta Kustaa Keskisestä kauppiastoimintansa vuonna 1946 nykyisille sijoilleen keskittäneeseen Toivo Keskiseen, hänen poikaansa Mattiin ja päätyen nykyiseen toimitusjohtajaan Vesa Keskiseen.

Matti Keskisen aikana alkaen Veljekset Keskinen Oy:n perustamisesta 1976 kyläkaupan toiminta lähti varsinaisesti kasvu-uralle. Vuonna 2022 liikevaihto oli 104,24 miljoona euroa. Nykyinen toimitusjohtaja tulee vuonna 1994 luotsanneeksi matkailu- ja kauppakeskusta tasan kolme vuosikymmentä.

Majoitus hotelli Mesikämmenessä

Illaksi siirryttiin Jyväskylää kohti vievää kantatietä noin 25 kilometriä Ähtäriin hotelli Mesikämmeneen, joka sijaitsee vajaa kymmenen kilometriä Ähtärin keskustasta Jyväskylän suuntaan vievän kantatien varrella. Puolivälissä sijaitsee tarkoituksellisen huomaamattomasti Puolustusvoimien logistiikkakeskukseen kuuluvan Räjähdekeskuksen Ähtärin tuotanto-osasto noin sadan hengen työntekijöineen.

Tuolta viime vuonna 80 vuotta toimineelta, entiseltä nimeltään yksinkertaisesti Ähtärin asevarikolta meille oli luvassa myös luento, mutta insinöörikapteeni Timo Sikiö joutui perumaan osallistumisensa viime hetkellä sairastumisen vuoksi. Ähtärin lämpimissä illoissa vietettiin näin olla vapaa-aika ja tutustuttiin Ähtärin kaupungin omistaman yhtiön pyörittämään, kesäkuussa tasan 50-vuotisjuhliaan viettäneeseen Ähtärin matkailukeskukseen eläinpuistoineen ja hotelleineen.

Sekä perjantai- että lauantai-iltana kokoonnuimme ensin iltapalalle hotelli Mesikämmeneen, josta sitten siirryttiin aivan hotellin vieressä sijainneelle seurakunnan omistamalle kappelille. Hirsinen kappeli on tiettävästi ollut alkuaan seurakunnan kappalaisen, Eerik Peranderin, vuonna 1772 rakentama asumus. Paikka oli meille varattuna molempina iltoina. Sieltä oli pitkällekin viipyneiden illanistujaisten ja iltahartauden jälkeen helppo siirtyä hotellin suojiin.

Tuurin kauppakylä ja Ähtärin 
eläinpuisto pähkinänkuoressa

Nykyisin Alavuteen kuuluvassa Tuurin kylässä päähuomion vei luonnollisesti Veljekset Keskinen Oy vaikkakin sen ympäristöön on kasvanut jo noin sadan pienemmän yrityksen ryväs. Tuuri on kuulunut aiemmin Töysän kuntaan mutta kymmenen vuotta sitten se liitettiin Alavuden kaupunkiin.

Veljekset Keskinen Oy:n toimialaan kuuluu virallisesti myös elämysmatkailu ravintola-, huoltoaseman ja leirintäalueen ylläpidon ohella. Kyläkaupan kehittäminen myös matkailukeskuksena on ollut nimenomaan nykyisen toimitusjohtajan idea aivan hänen toimitusjohtajuutensa alusta alkaen. On lisäksi muistettava Vesa Keskinen uniikki markkinointikonsepti: Kyläkauppa on kahden muun suurimman Tuurissa vaikuttavan yrityksen kanssa Ykköset!-lehteä, joka ilmestyy viidessä maakunnassa joka viikko. Käytännössä kaikki printtimainonta keskitetään tähän joka kotiin jaettavaan ilmaisjakelulehteen.  

Kyläkauppa Veljekset tilikauden tulos viime vuonna oli 1,53 miljoonaa ja liikevoittoprosentti oli 2,4 %. Viime tilikaudella yhtiöllä oli 351 työntekijää. (Viimeisimpien tietojen lähde: Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ), Fonecta, Kaupparekisteri ja Suomen Asiakastieto.)

Lauantaina ohjelmaan kuului kaksi luentoa hotelli Onnentähdessä. Alavuden kaupunginjohtaja, kauppatieteiden sekä kasvatustieteiden tohtori Liisa Heinämäki esitelmöi entisen Töysän asukkaana Tuurin kylän historiasta. Eläinpuiston intendentin, filosofian tohtori Marko Haapakosken myöskin noin tunnin mittainen esitys kiteytti kuulijoille Ähtärin eläinpuiston historian sekä nykyisen roolin muun muassa kotoperäisten eläinlajiemme suojelutyössä.

Lounas nautittiin kyläkaupan ravintolassa. Sitä seurasi paluu Ähtäriin ja kävelykierros eläinpuistossa, sekä kahvit Pandatalolla ennen siirtymistä hotellille ja vapaamuotoiseen iltaohjelmaan kappelilla.

Yrittäjäpäivät päättyivät sunnuntaina 3. syyskuuta kokoontumiseen ensiksi Ähtärin kirkkoon, jonka messussa saarnasi vt. kappalainen, välillä jo eläkkeelle papin ja perheneuvojan tehtävistä siirtynyt Unto Kangasniemi. Tämän jälkeen ajeltiin porukalla vielä paikkakunnan ABC:lle ja hakeuduttiin meille varattuun kabinettiin ja lounaalle. Suuret kiitokset kaikille osallistujille. Teitä oli todella ilo luotsata tutuissa maisemissa.

Teksti ja kuvat: Jouko Siirilä

Lähdön tunnelmissa Ähtärin ABCllä.
Sekä perjantai- että lauantai-iltana retkeläiset kokoontuivat illallisen jälkeen hotelli Mesikämmenen välittömässä läheisyydessä olevalle kappelille. Se on seurakunnan omistuksessa ja sen entisen kappalaisen vuonna 1772 rakentama.
Hotellin Onnentähden parhaan huoneiston makuuhuone oli tämännäköinen. Oikealla näkymättömissä olohuone eteisineen ja vasemmalla kylpyhuone saunoineen.
Hotellipäällikö Sirpa Leinonen esitteli meille Veljekset Keskinen Oy:n historian. Kiitokset Yritysperheen puolesta lausui Timo Jokela.
Ähtärin kaupunginjohtaja saa kiitoslahjan Tuurin kauppakylän esittelystään Mailiss Gustafssonilta.
Tässä ollaan Pandatalon kahviossa parituntisen eläinpuiston kävelykierroksen jälkeen.